Skip to main content

Als je een bedrijf hebt ben je natuurlijk het liefste bezig dat bedrijf zo goed mogelijk te laten lopen en je productieproces op orde te hebben. Maar vandaag de dag kun je er eigenlijk niet meer omheen: je moet vooral ook naar je energiestromen kijken. Daar valt veel winst te behalen, door peakshaving bijvoorbeeld.

Bart van den Bosch, technisch directeur van Bennex, legt het uit. Peakshaving, of het slim aanpakken van piekverbruik, werkt als volgt: een bedrijf wordt door de netbeheerder afgerekend op de hoogste piek in zijn verbruik. Het elektriciteitsverbruik van het bedrijf kan door de dag heen flink fluctueren met diepe dalen en hoge pieken. Omdat de leverancier altijd het maximale vermogen beschikbaar moet hebben, is die hoogste piek een zeer bepalende factor in de energierekening. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer er moet worden betaalt. En dat kan goedkoper.

Pieken kosten veel minder als er op het piekmoment energie uit de batterij wordt gehaald
Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kan een bedrijf gemakkelijk de maximale belasting verlagen door tijdens pieken gebruik te maken van eigen opgeslagen energie. Het opslagsysteem kan vervolgens opgeladen worden tijdens daluren of met eigen opgewekte energie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen. Zo worden niet alleen de aansluitingskosten maar ook het  kilowattuur-tarief verlaagd.

Lees het volledige artikel:

https://www.solar365.nl/nieuws/peakshaving-wordt-steeds-interessanter-maar-weet-iedereen-dat-al-64A8ACB4.html

 

Bronvermelding: www.solar365.nl