Skip to main content

Zonnecollectoren

ISDE

Heeft u een dak met minder dan 200m2 apertuuroppervlak (werkzame oppervlakte van de collectoren bij elkaar) dan kunt u hier ISDE (investerings subsidie duurzame energie) voor aanvragen. Bij deze subsidie krijgt u een deel van de aanschafprijs terug. Voorwaarde bij deze subsidie is dat de producten die u aanschaft in de apparatenlijst tot 10m2 apertuuroppervlakte bij de RVO staan. Bij een apertuuroppervlak van > dan 10m2 en < dan 200m2 dient u de aanvraag te voorzien van een speciale berekening. De aanvraag moet u doen voorafgaande aan de aanschaf van de producten.

SDE++

Heeft u meer dan 200m2 dakoppervlak. Dan kunt u een subsidie aanvragen voor de geproduceerde kWhs. U ontvangt dan 15 jaar lang een subsidiebedrag per opgewekte kWh warmte ofwel zonthermie. Middels voorfinanciering kunt u dan een Zonnewarmte-installatie laten bouwen, bestaande uit meerdere collectoren en warmwater opslagvaten. Financieringsinstanties als banken maar ook CrowdFunders zijn zeer bereidwillig voor dit soort projecten leningen te verschaffen.

Voor advies in soort subsidie en het bouwen van Zonnewarmte-installaties kunt u contact opnemen met Local Green Energy.

Wat zijn zonnecollectoren en wat doen ze?

Het zijn panelen met vacuümbuizen die de zonne-energie omzetten in warmte, ze maken dus duurzame energie. Onder de buizen zitten spiegels om het rendement zo hoog mogelijk te maken. Ze bestaan uit de materialen aluminium, glas en koper. Zonnecollectoren worden vaak in combinatie met een zonneboiler gemonteerd. De zonneboiler zorgt ervoor dat er voldoende warm water op voorraad is.

Hoe werken ze?

Doordat er zonlicht op de vacuümbuizen in het schuin geplaatste paneel valt, worden de koperen buizen met daarin de vloeistof warm. Deze warme vloeistof wordt naar de geïsoleerde boiler (ofwel voorraadvat) gepompt. Via een warmtewisselaar (spiraalbuis) wordt de warmte vanuit de vloeistof overgebracht op de uiteindelijke vloeistof (meestal water) die in het proces wordt gebruikt, bijvoorbeeld een CV radiator, of een vat waarin kaas wordt gemaakt.  Als het nodig is wordt het water direct naverwarmd, bijvoorbeeld door een cv-ketel of een duurzamer alternatief: een warmtepomp. Het warme water is nu klaar voor gebruik. De vacuümbuizen die Local Green Energy adviseert hebben het hoogste rendement dat momenteel verkrijgbaar is.

Levensduur van zonnecollectoren

Anders dan zonnepanelen blijven zonnecollectoren continu dezelfde warmte produceren en behoeven ze nagenoeg geen onderhoud. Regelmatig de buizen schoonmaken met water is voldoende. de levensduur van een professionele installatie is al snel meer dan 30 jaar.

Waarmee werkt het merk Paradigma?

Het merk Paradigma heeft als warmtevloeistof gekozen voor water. Middels geavanceerde technieken is bevriezen onmogelijk en water haalt het hoogste rendement als warmtedrager.

Paradigma zonnecollector

Wat was de keuze van Thermasol?

Koos als warmtedrager voor thermische, minerale olie. Naast eveneens onmogelijk om te bevriezen heeft olie de eigenschap enorm hoge temperaturen aan te kunnen. Hierdoor gaat een installatie niet in stagnatie (zoals bij water gebeurd als de temperatuur boven de 100 graden komt) en is het uiteindelijke rendement van een met olie gevulde installatie nog hoger dan water.

Glycol, goede of minder slimme keuze?

Glycol is een (antivries) vermengd met water als warmtedrager wordt afgeraden vanwege de snel verouderende eigenschappen. Al snel  raken de dunne leidingen verstopt vanwege verdikte vloeistof. Hierdoor wordt de warmte minder goed overgedragen en verliest de glycol zijn antivries eigenschappen. Installaties met glycol kennen dan ook vaak een laag rendement en hoge onderhoudskosten.

Subsidie

Afhankelijk van de gekozen subsidie, ISDE of SDE++, is het nodig de installatie te voorzien van een BrutoProductieMeter (BPM). De SDE++, voor installaties vanaf 200m2 apertuuroppervlak, subsidieert namelijk elke opgewekte en nuttig aangewende kWh warmte. Het verschil tussen in- en uitgaande collectortemperatuur is daarbij gesubsidieerd. Voor installaties kleiner dan 200m2 apertuuroppervlak kan de installatie worden gesubsidieerd middels de ISDE.

Benieuwd wat Local Green Energy u adviseert?