Skip to main content

Het aandeel zonne-energie steeg in de Nederlandse stroommix in augustus naar een nieuwe recordhoogte. Ruim een kwart van de stroom – 25,5 procent – werd afgelopen maand opgewekt door zonnepanelen.

Doordat de bijdrage van windenergie achterbleef, steeg de productie van hernieuwbare energie minder dan in voorgaande maanden. De productie van duurzame energie lag in augustus wel 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit alles blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Meerdere redenen
Er zijn meerdere redenen waarom Nederland in augustus een recordhoeveelheid zonne-energie produceerde. Ten eerste liggen er fors meer zonnepanelen. Ten tweede was augustus een zeer zonnige maand. Het KNMI registreerde 289 zonuren tegen 205 normaal. Daarmee was deze maand de op een na zonnigste sinds het begin van de waarnemingen. Als derde speelt mee dat de stroomvraag lager was vanwege de vakantie en zuinig gebruik omdat stroom duur is.

Al met al groeide het aandeel duurzame stroom naar 48 procent, tegen 42 procent in augustus vorig jaar. Het Klimaatakkoord streeft in 2030 naar 70 procent duurzaam opgewekte stroom. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt zoals bekend dat 75 procent haalbaar is.

Onderstaande tabel toont het aandeel in de stroomproductie voor de maand augustus.

Elektriciteit

Augustus 2022

Conventioneel

51,9 procent

Zon-pv

25,5 procent

Biomassa

12,3 procent

Wind-op-land

5,6 procent

Wind-op-zee

4,6 procent

Waterkracht

0,1 procent

Lees het volledige artikel:

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27860/nieuw-record-zonnepanelen-leverden-in-augustus-25-procent-van-nederlandse-stroom

 

Bronvermelding: www.solarmagazine.nl