Skip to main content

De noodkreet van netbeheerder Liander richting de regering om de saldering zo snel mogelijk af te bouwen en vol in te zetten op de subsidiëring van opslagsystemen is waarschijnlijk niemand ontgaan. De netbeheerder kan de toevloed van zonnestroom in grote delen van het land nauwelijks meer aan.

Liander investeert samen met de andere beheerders voor 40 miljard euro in het ombouwen van het stroomnetwerk. Ze kampen met een groot tekort aan technici en zetten deze schaarse technici dan liever in op essentiële onderdelen van het netwerk.

Weet Den Haag het al?
Iedereen lijkt inmiddels doordrongen van het feit dat we de groei van hernieuwbare energie niet kwijt kunnen op het net. We zullen andere wegen moeten bewandelen en de meest voor de hand liggende weg is die van energieopslag. Maar is dit al doorgedrongen in Den Haag?

Daar zien Maarten van den Heuvel en zijn collega’s de mogelijkheden wel voor. De kersverse voorzitter van Energy Storage Nederland (ESNL) is begin dit jaar met zijn functie begonnen en heeft een persoonlijke missie: de wereld beter achterlaten dan toen hij er 55 jaar geleden opkwam. ESNL wil bedrijven, kennisinstellingen, overheden en financiers met elkaar verbinden zodat er voor energieopslag duurzame business cases ontstaan die een bijdrage leveren aan een succesvolle transitie naar schone, betrouwbare en betaalbare energie.

Van den Heuvel: “Buffering of opslagsystemen zijn niets nieuws. Er is bijna geen proces te noemen waar geen slimme buffers worden gebruikt om een productieproces goed te laten verlopen. Neem de industrie: overal en bij iedere machine heb je tussenvoorraden zodat er geen bottlenecks in het proces worden gecreëerd. En thuis heeft de cv-ketel een expansievat: ook een buffer. Opslag is dus al overal om ons heen.”

‘Los netwerkcongestie op met opslagsystemen’
Voorheen hadden we een zeer constante energievoorraad. Dat is met renewables wel anders. Die moeten qua vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. De netwerkcongestie wordt momenteel echt kritiek en er zijn veel momenten van piekbelasting. Deze problemen zouden kunnen worden opgelost met opslagsystemen.

Lees het volledige artikel:

https://www.solar365.nl/nieuws/esnl-%E2%80%98hoogste-tijd-voor-subsidie-op-opslagsystemen%E2%80%99-64A7B3AD.html

 

Bronvermelding: www.solar365.nl